loading

Introducerea litotripsiei cu unde de șoc extracorporale (ESWL) la începutul anilor 1980 a revoluționat tratamentul pacienților cu litiază renală. ESWL este singurul tratament non-invaziv pentru pietrele la rinichi, ceea ce înseamnă că nu este necesară nicio incizie sau dispozitiv telescopic intern. ESWL implică administrarea unei serii de unde de șoc generate de o mașină numită litotriptor. Undele de șoc sunt focalizate prin raze X pe calculul renal și se transmit prin piele și țesut, ajungând la calcul unde o sparg în mici fragmente. Timp de câteva săptămâni după tratament, acele fragmente mici sunt eliminate din organism prin urinare. În cele două decenii de când ESWL a fost efectuată pentru prima dată în Statele Unite, am învățat multe despre modul în care diferiți pacienți răspund la această tehnologie. Se pare că putem identifica unii pacienți care este puțin probabil să aibă un rezultat de succes în urma ESWL, în timp ce putem prezice că alți pacienți vor avea mai multe șanse să-și elimine calculii. Deși mulți dintre acești parametri sunt dincolo de controlul oricui, cum ar fi dimensiunea pietrei și localizarea în rinichi, există și alte manevre care pot fi efectuate în timpul tratamentului ESWL care pot influența pozitiv rezultatul procedurii. La Institutul Urologic Brady, chirurgii au cercetat tehnici pentru a face litotripsia mai sigură și mai eficientă și enumerăm propriile noastre constatări, precum și pe cele ale altor grupuri lider în domeniu, pentru a oferi un tratament cu adevărat de ultimă oră. Avantajele ESWL Avantajul principal al ESWL este că este complet neinvaziv.
Cine ar trebui să fie tratat cu ESWL? ESWL este foarte potrivit pentru pacienții cu calculi de mici dimensiuni și cu densitate mică sau medie, determinată la examenul CT.

ESWL este contraindicat pentru:

  • Pacientele însărcinate
  • Pacienți care utilizează anticoagulante sau cu tulburări de sângerare. Aspirina sau alți diluanți ai sângelui trebuie întrerupti cu cel puțîn 1 săptămână înainte de ESWL.
  • Pacienții cu obstrucție sau țesut cicatricial în ureter, care pot împiedica trecerea fragmentelor de calcul.
  • Pacienți cu calculi care au o densitate mare, deoarece aceste calculi nu se fragmentează bine cu ESWL

Procedura
Deși utilizarea anesteziei depinde de preferința pacientului și la recomandarea medicului, date recente sugerează că rezultatele ESWL pot fi îmbunătățite cu administrarea unui anestezic ușor. Când pacientul a fost anesteziat adecvat, se folosește un aparat computerizat cu raze X pentru a identifica locația pietrei în rinichi. O serie de unde de șoc (câteva sute până la două mii) este administrată calculului. Protocoalele de tratament încorporează cele mai recente rezultate ale cercetării care sugerează că ajustările atât ale puterii undelor de șoc, cât și ale ratei la care undele de șoc sunt furnizate pot afecta rezultatul tratamentului. Scopul nostru atunci când efectuăm ESWL este de a maximiza spargerea calculilor renali, minimizând în același timp leziunile pe care undele de șoc le pot provoca rinichilor și organelor din jur.